Voorkom dat de spreidingswet leidt tot een crisis in jouw gemeente
Nu de Spreidingswet door de Eerste Kamer is aangenomen, zullen gemeenten die nog geen opvang van asielzoekers op hun grondgebied hebben, stappen moeten gaan zetten om die opvang alsnog te realiseren. De Spreidingswet verplicht namelijk gemeenten om asielzoekers op te vangen.
De opvang van asielzoekers kan tot onrust leiden in de gemeenschap. De beelden uit Ter Apel en Budel leiden tot angst en weerstand. En op basis van die beelden is dat ook begrijpelijk. Overvolle opvanglocaties waarbij zogenaamde ‘veiligelanders’ problemen veroorzaken, laten een negatief beeld zien van de opvang van asielzoekers. De opvang die goed gaat, daar zie of hoor je weinig over.
Het organiseren van opvang voor asielzoekers dient in samenhang te gebeuren met andere bijzondere doelgroepen zoals Oekraïense ontheemden, arbeidsmigranten en statushouders. Daarbij mogen de belangen van reguliere doelgroepen zoals jongeren, senioren, spoedzoekers en dergelijke niet uit het oog verloren worden. Los van de praktische zaken zoals huisvesting, onderwijs, zorgen en dergelijke, spelen communicatie en participatie een cruciale rol in het proces van het komen tot opvang. En dat proces begint al op het moment dat het ‘gerucht’ rondgaat dat er een asielzoekersopvang op een specifieke plek in de gemeente komt.
De Crisiscentrale kan uw gemeente helpen om het proces goed in te richten om te komen tot een opvang van asielzoekers in uw gemeente. We doen dat met ervaren adviseurs, communicatiespecialisten en omgevingsanalisten.
Dienstverlening
De Crisiscentrale kan uw organisatie op verschillende manieren ondersteunen. Dit is afhankelijk van uw wens en mogelijkheden waarbij het vanzelfsprekend een maatwerk oplossing zijn. Wij kunnen het volgende aanbieden:
- Kennissessie opvang asielzoekers: inhouse bij uw organisatie of open inschrijving
- Tijdens de workshop gaan we het gesprek aan over wat er op een gemeente afkomt als er een opvanglocatie in de gemeente komt.
- Eerstvolgende data open inschrijving: 11 april 10.00-15.00 uur en 2 mei 12.30-16.30 uur in Hilversum
- Workshop huisvesting diverse doelgroepen
- Samen kijken we naar huisvesting van diverse doelgroepen en de onderlinge samenhang.
- Coachingscall
- Bel een uur met een van onze experts om te sparren over de thema’s in uw organisatie
- Projectorganisatie advies
- We kunnen u adviseren over de inrichting van de projectorganisatie / het programmateam opvang asielzoekers. Doelstelling is om uw op weg te helpen en ervoor te zorgen dat uw gemeente zelfstandig aan de slag kunt gaan om tot een opvang te komen.
- Communicatie advies
- We kunnen u adviseren over de wijze van communiceren. En we kunnen u in de uitvoering daarvan ondersteunen, actief of coachend.
- Ondersteuning in crisissituaties
- Mocht zich een crisissituatie voordoen en de reguliere crisisorganisatie heeft ondersteuning nodig, dan kunt u een beroep op ons doen.
- Intensieve begeleiding en coaching 6 maanden
- Totaalpakket van alle bovenstaande diensten plus intensieve begeleiding van medewerkers met lessen en huiswerkopdrachten die leiden tot een complete inrichting en voorbereiding van de gemeentelijke organisatie