Rapid Response Team voor opvanglocaties
De vluchtelingenproblematiek trekt een zware wissel op gemeentes en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) wat betreft capaciteit op het gebied van personeelsbezetting, coördinerend vermogen, faciliteiten en beveiliging. Reden voor de Crisiscentrale om deze organisaties te ontlasten of extra ondersteuning te bieden.
De vluchtelingenstroom houdt voorlopig aan en de krapte voor de opvang blijft problematisch. Nu al komt het voor dat vluchtelingen arriveren bij locaties waar de personele ondersteuning nog niet gereed is, waardoor de opvang ook nog niet gereed is om hen op te vangen. Dit kan leiden tot escalaties.
De Crisiscentrale ontlast organisaties door zorg te dragen voor extra (personele) ondersteuning voor de eerste paar dagen, of extra ondersteuning na bijvoorbeeld een ernstig incident of tijdens onrust op opvanglocaties. Daarvoor hebben wij het Rapid Response Team (RTT).
Rapid Response Team (RRT)
Voor een periode van 72 uur draagt de Crisiscentrale met partners zorg voor een RRT. Het team bestaat uit een crisismanager en beveiliging op volcontinue basis, eventueel aangevuld met extra diensten. Door de aanwezigheid van dit team heeft de gemeente of het COA de tijd om alsnog zorg te dragen voor adequate personele ondersteuning op de opvanglocatie. Na afloop van de eerste drie dagen neemt de gemeente of het COA de coördinatie weer over.
Hoe ziet het Rapid Response Team er uit?
Het Rapid Response Team bestaat minimaal uit:
- een crisismanager
- beveiligers (minimaal 3, 24/7), inclusief BHV
Optioneel is dit team uit te breiden met:
- dagcoördinatoren
- brandwachten
- verkeersregelaars
- personeel op locatie zoals hosts
- Strategische ondersteuning:
a. (crisis) communicatieadviseurs
b. woordvoerders
c. (buurt) mediators
d. omgevingsanalisten
e. psychosociale hulpverlening